Kawasan Rekreasi Dan Pelancongan

Gua Sireh Kpg Bantang

Gua Sireh terletak di Gunung Nambi, berdekatan Kampung Bantang, Daerah Serian. Gua Sireh pernah didiami oleh masyarakat purba bermula dari Zaman Batu, Zaman Batu Baru sehinggalah Zaman Logam kira-kira 20,000 tahun yang lalu. Terdapat banyak bukti peninggalan masyarakat zaman purba di Gua Sireh seperti tembikar, kulit siput, manik, tanah perkuburan dan lukisan pada dinding gua.


Taman Rekreasi Ranchan

Taman rekreasi Ranchan yang dikelilingi oleh kehijauan dan suasana yang menyegarkan adalah tempat berkelah yang popular di Daerah Serian. Persekitaran yang semulajadi, tenang dan damai menarik keluarga, kawan, pasangan dan kumpulan ke taman untuk menikmati alam sekitar, berenang dan mandi di arus gunung yang sejuk atau hanya untuk menikmati pemandangan.


Gawai Parade Kg Taee

Satu lagi persembahan solidariti puak. Kebanggaan yang tulen untuk kebudayaan sendiri, itulah tentang penduduk kampung Taee. Acara yang bermotivasi, tanpa bantuan kewangan luar. Kelihatan lebih banyak orang luar tahun ini, orang asing dan sekumpulan jurugambar juga. Selalu nya acara bermula pada pukul 3 petang bergantung dengan ketentuan cuaca.


Jong Crocodile Farm, Siburan

Terletak di 18 1/2 Miles (29KM) Lebuhraya Kuching Serian, perjalanan 20 minit dari Kuching, ibu negeri Sarawak. Ladang & zoo buaya Jong adalah ladang buaya pembiakan pertama & terbesar di Malaysia. Ditetapkan di tengah-tengah pokok tropika yang menawan, vegetasi yang subur dan pokok buah-buahan tempatan, terletak ladang unik ini dengan lebih daripada dua ribu buaya dibiakkan dalam penangkapan. Ladang ini menyediakan tempat perlindungan yang sempurna untuk reptilia, menyelamatkan spesies dari kepupusan.

Terdapat sedikit kolam pembiakan semulajadi untuk buaya untuk pasangan dan berbilang. Selain buaya, terdapat juga spesies burung dan haiwan yang jarang ditemui di Pulau Borneo sahaja. Pengunjung boleh menikmati pengalaman yang mempesonakan berjalan bebas di antara monyet, kucing macan tutul, matahari terbenam, beruang, pheasants, civet, rusa menyalak, rusa sambar, kura-kura, kelawar buah, memantau cicak, ular sawa dan malah kasuari.


Tasik Danu, Serian

Taman Tasik Danu terletak kira-kira 10 kilometer daripada Kampung Melayu Tebakang. Taman ini amat popular dalam kalangan penduduk tempatan kerana taman ini amat sesuai untuk aktiviti riadah serta kemudahan yang disediakan. Antara kemudahan yang disediakan ialah gelanggang tennis, stadium mini, taman permainan kanak-kanak dan lain-lain.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

KLB Garden, Tebedu


Bandar Tebedu yang terletak di bahagian Serian merupakan jolokan sebagai Bandar Mutiara. Ia terletak di sempadan Malaysia-Indonesia yang merupakan hab perniagaan antara Malaysia Indonesia sejak zaman dahulu. KLB Garden ialah Agro Farm dan Zoo Mini yang menawarkan konsep santai bersama keluarga dengan menerokai alam sekitar di KLB Garden. Ia telah dibuka pada tahun 2018 iaitu salah satu tempat peranginan terbaru di Sarawak. Pengunjung berpeluang merasai keseronokan Borneo melalui flora dan fauna yang terdapat di KLB Garden. Terdapat banyak haiwan dan tumbuhan eksotik selain replika menarik disediakan disitu. Selain itu, KLB Garden turut menawarkan platform pendidikan kepada sekolah-sekoalh dengan menganjurkan kem-kem kepada pelajar sekolah. Selain menawarkan percutian yang menarik kepada keluarga, KLB Garden turut menyediakan ruang mesyuarat untuk agensi seperti kerajaan dan swasta untuk mengadakan mesyuarat. Terdapat banyak aktiviti menarik antaranya ialah, berbasikal, berkayak, menaiki bot dan macam-macam lagi.
 Masa Operasi:
Setiap Hari: 0830 am hingga 1800 pm
 Harga Tiket:
RM 14 Kanak-Kanak (Umur 5 - 12)
RM 22 Dewasa (Umur 13 - 64)
FREE Bayi (4 tahun ke bawah)
FREE Warga Emas (65 tahun dan ke atas)
FREE Disabled (OKU)
FAMILY PACKAGE (RM 64)
2 Adults + 2 Children
2 Sets of KLB Garden Souvenirs
2 Complimentary Tickets for Next Visit - Buy 1 Adult Free 1 Child
2 Discount Vouchers RM2 for Next Visit
4 bottles of 500ml KLB Drinking Water

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Serian Piazza


Serian Piazza merupakan tarikan terbaru di bandar Serian. Ia menempatkan banyak kedai dan pasar raya yang menawarkan pekerjaan dan pusat membeli belah di Serian. Selain itu, terdapat Hotel Roxy dibangunkan untuk tarikan dan kemudahan pengunjung ke Serian.